USA-rapport

Sunday, April 30, 2006

Valborg

Ingen valborgsbrasa för oss, ikväll är det hockey! Go Canes!

Och imorgon är det vanlig dag, här har inte arbetarrörelsen riktigt slagit igenom. Fast de har sitt Labour day i september förstås.

Friday, April 28, 2006

Svensk tradition

Man lär sig mycket av att flytta utomlands. Som att "fredagsmys" är en typiskt svensk tradition. Fredagsmyset, som de flesta svenska familjer vet vad det är, med lite god mat, vin (till föräldrarna) och sedan ett bra familjeprogram på TV med chips och dippa, FINNS INTE HÄR! När vi flyttade hit tänkte vi inte så mycket på det. Det tog ett halvår innan vi började undra varför det kändes så tråkigt på fredagskvällarna, med barnen framför Cartoon Network och föräldrarna förvisade till datorn. De bästa TV-programmen går här mitt i veckan, på fredagar och lördagar visar de mest repriser. Så vi fick uppfinna fredagsmys på amerikanska. Så nu hyr vi en familjevänlig film varje fredag, tex. Star Wars :-). Sedan äter vi god "take out", sushi eller hummer (som här kostar lika mycket som sushi), sätter på filmen och tar fram chipsen.

Vad gör de amerikanska familjerna då? Ja, här i Cary går de flesta amerikaner och lägger sig tidigt på fredagar, för att orka med barnens sport på lördagen och sedan kyrkan på söndagen. Barn får aldrig vara uppe sent, de ska gå och lägga sig samma tid alla dagar. Usch vad tråkigt de verkar ha... Och inte får man festa till det om vädret är fint heller (kan bero på att det för det mesta är fint väder) så spontanfester förekommer inte. Baptisterna är dessutom nykterister (de flesta dock bara i teorin). Nä, vi längtar hem till våra spontan-gatu-grillfester-med-vin-och-sång-och-häckhoppning i Lund! Tur att det finns andra svenskar här så att man kan få ha en grillfest då och då...

Ikväll ska vi heja på Carolina Hurricanes i åttondelsfinalen av Stanley Cup. De ligger under med 1-2 i matcher mot Montreal Canadiens. På söndag ska vi se dem live!

Thursday, April 27, 2006

Krönika

Här är en bra krönika för alla oss mammor som inte tror på att mammor ska sitta hemma och baka bullar när barnen är små för annars blir de (ja barnen alltså) ligister i tonåren.

Wednesday, April 26, 2006

Resa

Idag har suttit och planerat vår stora resa vi ska göra innan vi lämnar detta landet: Från östkust till västkust, 13 stater, 3 veckor. Slutet blir i Seattle, av en händelse går det dessutom en direktflight med SAS Seattle-Köpenhamn! Jag hoppas att vi ska se Amish country, Cleveland, Chicago, Minneapolis, Mall of America, Mississippi-floden, Svenskbygderna i Minnesota, Mount Rushmore (med presidenterna), Yellowstone National Park, Rocky Mountains, och Seattle. Därimellan ett antal småställen där vi bara ska sova, som Siuox Falls i South Dakota, spännande namn iallafall... Eller vad sägs om Spokane i Washington State, eller La Crosse i Wisconsin, har ni någonsin hört om dessa städer? Och så ska vi hinna med att besöka samhällena Scandia och Lindstrom i Minnesota.

Monday, April 24, 2006

Mamma Mia!

Igår var jag och såg Mamma Mia! här i Raleigh. Alltså ingen lokal version, utan den riktiga Broadway-versionen som folk betalar massor för att se i New York. Kul att få lite metropolitan-kultur hit till landsbygden... Musikalen var iallafall precis lika bra som alla säger att den är. Rolig komedi, med fantastisk musik, som passade in jättebra. Det kändes som om musiken var skriven för musikalen och inte tvärt om.

Idag har jag kombinerat jobbet som Desperate Housewife med att skriva en ansökan om forskningspengar till Vetenskapsrådet. Ja, ja, barnen klarade sig rätt bra själva... De är vana... De fick iallafall middag tror jag...

Sunday, April 23, 2006

Svengelska

Hemma hos oss just nu pratas det en salig blandning mellan svenska och amerikanska. Jag och Fredrik pratar svenska med barnen, barnen svarar på både svenska och engelska, när de har kompisar här är det bara engelska. Vissa ord säger vi alla på engelska, bara för att det är enklast så. Och vissa ord kan inte barnen på svenska ens. Ja,ja, det ordnar sig väl...

Pratade med en svensk familj idag, som flyttade härifrån i somras. De tyckte att vintern i Sverige hade varit kall och lång, så de tog 2 veckors semester och kom hit istället. En stor kulturkrock med att komma hem var faktiskt att gå och handla. Där satt de och väntade på att någon skulle packa deras kassar och hjälpa dem ut i bilen... Och så var de tvungna att betala 5kr för kundvagnen och 2kr för en kasse... Och så var inte affärerna öppna dygnet runt... Jag höll med, kände av samma sak i somras när vi var hemma. Man vänjer sig fort vid livet här...

Friday, April 21, 2006

Kul blogg

Här är ytterligare en rolig blogg för alla oss superkvinnor.

Senaste lokalyheterna

Jaha, såg att den senaste lokala skandalen har nått Aftonbladet. 2 studenter på det kända Duke University här i Durham (2 mil norr om Cary) har anklagats för våldtäkt. Duke University är ett jättekänt privat universitet, det kostar 40.000$ om året att gå där. Att killarna dessutom är med i ett av Duke's lag gör inte saken bättre. Stor skandal här i USA. Som sagt, mycket skit händer här också, även om fasaden ser fin ut...

Wednesday, April 19, 2006

Hemflytt

Igår tog vi beslutet att flytta hem som planerat i augusti. Det har varit flera turer fram och tillbaka, och till slut kände vi att vi måste ta ett beslut. Fredriks kontrakt tar slut 1 september, och vårt hus är uthyrt tills dess, så räkna inte med att ni ser oss förrän då. Vi ska resa några veckor på slutet innan vi åker hem också. Hem till regnet och kylan igen alltså... Fast också till släkt och vänner som vi saknat mycket. Tiden här har varit fantastisk, och att se barnen lära sig engelska (amerikanska) har varit det bästa av allt. Fast det är klart, ibland hade man önskat att de inte lärde sig vissa ord... Konstigt hur snabbt alla barn snappar upp de fula orden, fast det här är helt förbjudet för både barn och vuxna att använda dem...

Tuesday, April 18, 2006

Resa med barn

Vi har alltså kört mer än 200 mil på 5 dagar, och kan bara tipsa om den bästa investering vi gjort på länge: Ett DVD-system till bilen. Vi köpte det i höstas och sedan dess är det inga problem att åka långa sträckor med barnen. De har varsin skärm och så tar vi med oss en massa favoritfilmer. Denna gången råkade jag hyra en film som lite oväntat blev en storfavorit: Muppet Show on Treasure Island. Barnen har ju aldrig sett Mupparna, så tänkte jag skulle visa dem vad vi tyckte var roligt när vi var små. Båda barnen var tveksamma till detta först, men sedan gick den filmen i 180 mil! Om och om igen... Kanske ska skaffa Muppet Show på DVD, måste finnas en massa program som vi kan ha på nästa långresa...

Måndag: Savannah och NC


Vi åker in till Savannah igen på morgonen för att titta på Chippewa Square, där Forrest Gump
satt på sin bänk och väntade på bussen. Här en bild på pågarna som gör likadant.

Sedan kör vi hemåt. NC välkomnar oss med ett rejält åskväder. På radion hör vi att en "Severe Thunderstorm" precis är där vi körde 20 minuter tidigare. Som jämförelse kan jag säga att det värsta svenska sommar-åskan är som en vanligt åskväder här, något vi har nästan varje dag under sommaren. Under en "Severe Thunderstorm" kan det komma 10 cm stora hagel och orkanvindar. Iallafall, vi klarar oss från det värsta, bara en regnskur som kändes som om någon hällt en hink vatten över bilen, vi såg ingenting, alla bilar stannade eller kröp fram med varningsblinkers på. Usch, vad det är mer väder här än i Sverige!

Söndag: Daytona Speedway


Ha, vi har åkt på Daytona Speedway, ursprungsarenan för Nascar! Och kört på Daytona Beach med bilen! Det var coolt!

Vi började morgonen med ett dopp i vågorna (iallafall barnen). 5 minuter senare kommer en amerikan springande och skriker att det är hajar vid stranden. Jag tittar, och denna gången var det faktiskt sant! Ett helt stim med småhajar simmar inne vid stranden. Jag ropar på barnen att de ska komma in, de kommer och jag förklarar att det finns hajar och att de måste komma upp. Dagens Oskar-citat: "Varför...?" Barnen fick hoppa i poolen istället, och jag fick titta på hajar, kul att ha fått se dem "in the wild...".

På eftermiddagen åker vi mot Savannah, Georgia. Kvällen avslutas med en promenad vid floden, och en middag på ett micro-bryggeri. God mat och öl! När man går i Savannah känns det verkligen som "Borta med vinden" eller "Stekta gröna tomater". Det är riktiga södern!

Här en bild på mina tre pojkar som står på vinnar-podiet på Daytona Speedway.

Lördag: Kennedy Space Center


När ni andra satt och åt ägg så åkte vi till Kennedy Space Center och tittade på månraketer. Mer för turister än US Space & Rocket Center i Alabama, men vi fick se Saturn V och uppskjutningsrampen för rymdfärjor. OCH vilda alligatorer, hela stället var fullt av dem. Här barnen med en rymdgubbe.

Fredag: Sea World



Dagens Oskar-citat: "This will be boring", säger han när vi kört 80 mil, betalat 200 dollar, för att se en av världens bästa delfin-shower på Sea World, Orlando. Hmm, han ångrade sig faktiskt en stund senare... Det blev även sjölejon, hajar och späckhuggare innan dagen var slut. Här två bilder på pojkarna när vi sitter och väntar på delfinerna.

Torsdag

Vi kör vidare, efter ett snabbt dopp i poolen. Framme i Daytona Beach på eftermiddagen. Hotellet ser lite halvmysko ut, men rummen är rena och framför allt: LÄGET är perfekt, 25 meter till Atlanten. Och så är det jättebilligt. Barnen hoppar i vågorna resten av dagen. Middag på en turistfälle-restaurang, med itudelade bilar som man äter vid. Barnen älskade det såklart, men maten var kass och dyr.

Onsdag

Ok, har bokat 3 hotell i 3 stater, så det är bara att köra. Vi lämnar Cary kl.19.00, kl.19.30 sover Oskar. Kl.21 väcker vi honom för vi ska på toaletten, efteråt frågar vi om han vill ha chips. Oskar svarar "Nej, jag vill sova". Han måste ha varit VÄLDIGT trött. Vi sover i Santee, South Carolina.

Wednesday, April 12, 2006

Florida!


Idag drar vi iväg på vår nästa road-trip, denna gången till Florida. Vi ska till Daytona Beach, titta på bilar, gå på Sea World och se Kennedy Space Center. Allt på 4 dagar... Vi får väl se om jag hittar något Internet så jag kan skriva lite under resan. Här är iallafall en bild på Filip efter veckan med Taekwondo. Glad Påsk!

Monday, April 10, 2006

Bula

Filip blev hemskickad från skolan idag. Anledning: Han hade fått en bula i pannan eftersom han sprungit in i en stolpe. Ja, det fanns ju en minimal risk för att han kunde ha fått hjärnskakning, och eftersom detta är USA så tar skolan inga chanser, ett misstag och de kan bli stämda. Så jag fick hämta Filip och vi skrattade ganska mycket åt detta. Skolans sköterska föreslog till och med att jag skulle gå till doktorn med honom.... Både Filip och jag var överens om att det nog inte var den största bula han haft, men iallafall den första gången han fått gå hem från skolan på grund av en bula i pannan.

Sunday, April 09, 2006

Baseball

Filip har börjat på baseball igen, nu med en väldigt entusiastisk tränare som inte tycker att det finns något annat viktigt än baseball. Så det var nästan 2 timmars träning idag, och Fredrik var med och fångade bollar, så nu kan han inte röra sig... Filip klarar sig bra dock...

Oskar har den senaste veckan plötsligt slutat prata svenska. Ja, inte hela tiden, men för det mesta. Känns konstigt när mitt barn svarar mig på engelska (amerikanska...). När de leker är det bara engelska nu. Och så rättar de mig när jag har fel uttal, sydstatsamerikanska ska det vara, inte svensk-brittisk-accent som vi vuxna har.

Thursday, April 06, 2006

Tonårsbarn?

Jag trodde tonårstrotsen började i 13-årsåldern, inte 8.5 som Filip är nu. Vad fel jag hade... Han har kommit in i någon slags för-tonårstrots, vill bara hänga framför TV:n och leka med kompisar, gör inget annat utan bråk. Iallafall igår blev det ett jätteutbrott över en småsak, och ingen middag åt han, bara tjurade. Läxorna ville han inte heller göra, och då tröttnade jag och lät bli att tjata på honom. Och se, det blev en läxa han lärde sig, för när det var läggdags och han insåg att han inte hade gjort läxorna så blev han INTE glad... Så det blev till att gå upp kl.6 och göra läxorna innan skolbussen gick kl.7. Idag satte han sig själv med läxorna utan att säga något mer än "Jag gör dem nu för jag var väldigt trött imorse". Vad var det nu med att växa upp och ta eget ansvar... Inte något som barn här i Cary får lära sig, kontrollerade som de är hela tiden. De väntar bara på att en vuxen ska hålla reda på vad de ska göra (och vad de inte får göra). Tyvärr börjar våra barn också bli amerikanska....

Wednesday, April 05, 2006

Taekwondo

Filip har fastnat för taekwondo. Efter att ha sett ett par träningar börjar jag också bli lite intresserad. Googlade upp en Taekwondo-klubb i Lund. För barn kostar det 900 kr per år att vara medlem, då får man träna 3 ggr i veckan. Här i Cary där Filip tränade förra veckan kostar det 1000 kr per MÅNAD att träna (2 ggr i veckan). Och då måste man skriva ett bindande kontrakt för 3 år! Jag menar, vad gör man när ens barn tröttnar efter ett par månader? Tack för svenska kommunala bidrag till idrotten...

Sunday, April 02, 2006

Skogsbrand och fiske

Veckans händelse här inträffade i fredags, när det plötsligt utan synbar anledning började brinna här i områdets skog. Av någon underlig anledning hände detta samtidigt som det var Spring Break, och tiotalet barn fanns i närheten.... De gjorde dock inget, väntade väl på att någon annan skulle ta tag i det, vilket någon gjorde som ringde brandkåren. De kom och branden släcktes utan problem. Konstigt att det inte spelar någon roll om man kör med den Lundensiska slappa uppfostringsmodellen, eller den hårt konservativa gudfruktiga Cary-modellen, barn är sig lika iallafall...

Idag åkte vi till vår vän Billy (ja, han från Georgia, gift med svenska Kerstin) och fiskade i en sjö. Tyvärr verkade det inte bara vara folket som har vilodag på söndagar, även fiskarna var som bortblåsta. Men vi hade det kul och barnen fick testa sina fiskespön nu efter vintern. Ja, just det, våren är här, 25 grader och sol idag. Så nu har vi både vinterjackor, shorts, mössor och sandaler framme, man vet inte hur det ska bli imorgon...