Friday, April 28, 2006

Svensk tradition

Man lär sig mycket av att flytta utomlands. Som att "fredagsmys" är en typiskt svensk tradition. Fredagsmyset, som de flesta svenska familjer vet vad det är, med lite god mat, vin (till föräldrarna) och sedan ett bra familjeprogram på TV med chips och dippa, FINNS INTE HÄR! När vi flyttade hit tänkte vi inte så mycket på det. Det tog ett halvår innan vi började undra varför det kändes så tråkigt på fredagskvällarna, med barnen framför Cartoon Network och föräldrarna förvisade till datorn. De bästa TV-programmen går här mitt i veckan, på fredagar och lördagar visar de mest repriser. Så vi fick uppfinna fredagsmys på amerikanska. Så nu hyr vi en familjevänlig film varje fredag, tex. Star Wars :-). Sedan äter vi god "take out", sushi eller hummer (som här kostar lika mycket som sushi), sätter på filmen och tar fram chipsen.

Vad gör de amerikanska familjerna då? Ja, här i Cary går de flesta amerikaner och lägger sig tidigt på fredagar, för att orka med barnens sport på lördagen och sedan kyrkan på söndagen. Barn får aldrig vara uppe sent, de ska gå och lägga sig samma tid alla dagar. Usch vad tråkigt de verkar ha... Och inte får man festa till det om vädret är fint heller (kan bero på att det för det mesta är fint väder) så spontanfester förekommer inte. Baptisterna är dessutom nykterister (de flesta dock bara i teorin). Nä, vi längtar hem till våra spontan-gatu-grillfester-med-vin-och-sång-och-häckhoppning i Lund! Tur att det finns andra svenskar här så att man kan få ha en grillfest då och då...

Ikväll ska vi heja på Carolina Hurricanes i åttondelsfinalen av Stanley Cup. De ligger under med 1-2 i matcher mot Montreal Canadiens. På söndag ska vi se dem live!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home