Wednesday, October 26, 2005

Böcker

Igår var vi på barnen skola där det var en "Book Fair" (bokmarknad). Här i USA kan skolor dra in pengar från elevers föräldrar genom olika evenemang. De har också avtal med olika företag, där de får del av vinsten när föräldrar handlar. Så igår var det böcker. Det var show med riddare som visade svärd också, och pizza i matsalen. Vi handlade lite böcker, finns många bra billiga böcker här. Här är de inte lika känsliga vad det gäller "kvalitetslitteratur" till barn som i Sverige, så här finns det både Lego-, Bionicle-, Barbie-, och krigsböcker för barn (till och med en bok om American Choppers hittade vi). Bibliotek och skolor jobbar med att barn ska läsa, sedan vad de läser spelar mindre roll.

I Sverige så är det ju fortfarande lite så att barn bara ska läsa vissa typer av böcker. Läste på Sydsvenskan.se att det faktiskt bara var 5 år sedan som Lunda-biblioteken började ta in Kitty-böcker! Jag menar, jag plöjde alla Kitty-böcker jag kunde få tag i, vad är det för fel med dem??? Nä, låt barnen läsa både Kalle Anka och Kitty eller Lego-böcker, bara de läser så blir det nog bra med det...

Iallafall, det här med föräldrasponsring är ju bra när man går på en skola i ett välbärgat område, då finns det massa med extrapengar till allt möjligt. Skolbiblioteken är tex. beroende av sponsring för att ha råd att köpa in tillräckligt med böcker. Men det skapar förstås stora orättvisor och segregering, fattiga (svarta) familjer bor i fattiga områden och deras skolor har inte alls lika mycket resurser som vår skola i det vita medelklass-samhället Cary.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home