Tuesday, October 18, 2005

Moment 22

Det finns ingen folkbokföring enligt svensk modell här i USA. Kan låta som en liten grej, men det ställer till ganska mycket besvär när man som svensk ska anpassa sig till det amerikanska systemet (kulturkrock alltså). Som svensk är man van vid att alla instanser vet vem man är och var man bor om de har tillgång till folkbokföringsregistret. Vi har vårt personnummer och om man flyttar fixar det mesta sig enkelt med ett enda telefonsamtal eller brev. Här finns inget sånt, man kan i princip försvinna genom att flytta tvärs över gatan. Ingen eftersändning eller centrala dataregister. För varje instans man ska igenom måste man visa alla sina papper en gång till, gäller även olika myndigheter. Bara för att en myndighet har dina uppgifter, skall du inte tro att en annan myndighet ens vet att du finns i USA. Och de är inte synkade heller. Här är några exempel på Moment 22 situationer som kan uppstå:
1. För att kunna ta körkort måste man ha en bil och en bilförsäkring, men för att kunna köpa bil krävs ett amerikanskt körkort.
2. För att kunna få kreditkort eller lån måste du visa upp att du har en så kallad "credit history", alltså visa att du kan hantera skulder. Men för att få en credit history måste du ha kreditkort eller lån. Det räcker alltså inte med att visa att man har ett jobb och hög lön.
3. För att få ett jobb krävs ett arbetstillstånd. Men för att få ett arbetstillstånd krävs i de flesta fall att du har fått ett jobb.
Kul va! Så går det till när man ska försöka bli amerikan...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home