Sunday, February 26, 2006

Mat-traditioner

Hockyguld till Sverige! Idag är det kul att vara svensk, fast vi fick gå upp tidigt för att få se matchen...

När man bott här i USA ett tag så inser man att vi svenskar har en massa "måsten" när det gäller mat. Vad det kommer ifrån har jag ingen aning om men tänk bara: semlor är nu, till påsk ska det vara målade ägg, midsommar är sill och nubbe, kräftor i augusti, julbord i december (med alla sina måsten), fisk på tisdagar, ärtsoppa m. pannkakor på torsdagar, börja med sillen på ett smörgåsbord, kaffekalas med sju sorters kakor etc... För en amerikan är detta jättekonstigt! Vill man äta kinamat på julafton ska man väl få göra det. Vill man börja dagen med muffins och kakor är det helt ok det också. För att inte tala om restaurangerna, här får man beställa precis vad man vill på menyn utan att någon frågar, vill man äta efterrätten först så får man det, eller bara äta förrätt. Den enda gången på året som en amerikan har någon slags mattradition är på Thanksgiving, då är det tradition att äta kalkon med olika tillbehehör och pumpapaj till efterrätt. Men det är bara för att hylla de första amerikanerna (dvs. engelsmännen i Amerika), som åt detta efter sitt första år i Amerika. Ibland är det ganska skönt att slippa alla de mat-måsten som finns i Sverige, men samtidigt är det ju ganska kul att få se fram emot kräftorna i augusti också...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home