Saturday, October 01, 2005

Svensk mat

När jag ändå är inne på ämnet mat så kan jag lika gärna fortsätta. Här är en lista på svensk mat som vi har saknat här:
1. Falukorv och Wienerkorv
Vad ska man göra utan dessa två baslivsmedel? Vi har iallafall hittat en slags korv som heter "Wieners" som barnen har accepterat, dock ej lik wienerkorvar.
2. Pyttipanna med inlagda rödbetor
Ja, detta går ju att göra själv men det tar en sån tid.
3. Välling
Stackars Oskar utan välling. Vi tog med oss 90 liter i containern förra året, men nu är det slut.
4. Saft
Här finns inte saft! Ytterligare ett baslivsmedel för svenska barn. Läsk är ju inte samma sak, det vi har här är lemonade, något som vi älskar allihop. Men svensk hallonsaft alltså...
5. Svensk muesli
Har jag saknat i ett år, men nu finns det faktiskt muesli i en av matvaruaffärerna. 6$ för ett ganska litet paket, men smakar som den ska, och är inte sockrad!
6. Turkisk yoghurt (ja, eller matlagningsyoghurt som den också heter)
Grillat utan Tzatziki är inte lika gott. Och då behöver man tjock yoghurt med hög fetthalt. Det finns inte här! Bara äcklig non-fat yoghurt som inte går att ha till något.
7. Filmjölk
Fredriks basmat som inte heller finns här.
8. Svenskt godis
Alla våra gäster har fått fylla resväskan med härliga nappar, gelehallon, Marabou choklad, punschpraliner och lakrits, för hur ska vi annars kunna överleva?
9. Svensk ost
Svensk ost finns bara i Sverige! God lagrad herrgård och prästost, vad vi saknar det! Det finns faktiskt "Swedish Prästost with vodka" som är ok, men den kostar typ 250kr/kilot!

Några andra saker som inte finns här men som vi också tagit med oss från Sverige är: Kalles kaviar, Gyllenhammar havregryn, räkost, O'boy, vaniljsocker och svensk senap. Nu har en mataffär startat en skandinavisk hylla så där finns också: kaffe, pärlsocker, Läkerol, muesli och glöggkryddor!

Några matvaror som faktiskt finns här i de flesta affärer är: lingonsylt, Ballerina-kex, skorpor, pepparkakor och Wasa knäckebröd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home