Wednesday, September 21, 2005

Amerikansk skola


Har idag varit på föräldramöte i Filips klass. Allt funkar bra och han trivs jättebra. Men det är verkligen skillnad på svensk och amerikansk skola. Här är det mycket disciplin, barnen får inte prata med varandra i klassrummet och måste gå fint på led i korridoren på väg till matsal etc. Detta har faktiskt funkat bra, Filip tycker det är ok med regler och har aldrig åkt på något straff, för sånt finns också. Precis som belöningar som de får när de är extra duktiga. Jag har ännu sluppit komma och hämta honom hos rektorn iallafall. Detta händer när de anses för busiga för att ha i skolan, grannens son fick bli hämtad när han hade busat inne på toaletten. Hade man infört lika hårda regler i svenska skola hade nog alla barn blivit hemskickade i början.... :-)

Undervisningen är bra, barnen gör mycket och lärarna är jättebra. Men det är väldigt detaljstyrt, alla ska göra samma saker i en viss takt efter noga anvisningar från läraren och de gör nästan inga grupparbeten. Avspeglar sig sedan i arbetslivet där amerikaner är dåliga på att jobba i grupp och bara gör det som chefen säger åt dem att göra. Självständighet, teamwork och kritiskt tänkande står inte så högt på listan. Så det finns bra och dåliga saker i alla länder...

Här ser ni iallafall en bra sak med USA, Filips födelsedagstårta. Här kan man få nästan vilken tårta som helst, man bara beställer från en katalog. Filip ville ha militärtårtan, såklart!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home