USA-rapport

Thursday, March 30, 2006

Uppdatering

Filip har idag slagit itu en bräda på Taekwondon. Han är helt fast i detta och vill inte längre hålla på med någon annan sport. Oskar tycker det är jobbigt med "Eye, Body and Mind Focus", förstår inte riktigt varför man ska ha fokus när det finns så mycket annat som lockar... Han har fortfarande ont i tårna också.

Barnen har hela veckan hållt perfekt ordning i lekrummet. De har ju mest varit borta så det har inte varit så jobbigt, men de har faktiskt städat undan sina saker när de använt dem. Alldeles av sig själva! För på lördag ska städningen inte ta 3 timmar till...

Fredrik skulle kommit hem ikväll men SAS-planet till Chicago ställde de in... Så han hamnade i Dusseldorf istället, på ett hotell ute vid flygplatsen. Åker Lufthansa till USA imorgon istället. Typiskt... Som tur är har han guldkort på SAS så som kompensation får han åka Business class imorgon. Globetrötter heter det va?

Tuesday, March 28, 2006

Spring Break

Det är spring break (typ: vårlov) här denna veckan. Eftersom Fredrik är i Sverige och alla kompisar bortresta såg jag inte fram emot att ha barnen hemma hela veckan. Så jag satte dem i vårlovs-läger. Eller Spring Camp som det heter här. Hela veckan tillbringar barnen dagarna på en Taekwondo-klubb och lär sig både lite Martial Art och busar med andra barn. Både Filip och Oskar har länge velat lära sig Karate, men Taekwondo fick duga. Det är för dyrt för dem att träna det här, som svensk har jag svårt för att betala 120$ i månaden per barn för att de ska få träna två gånger i veckan. Nä, det får vänta tills vi flyttar tillbaka till Sverige, tacka vet jag svenska ideella idrottsföreningar.

Iallafall, efter första dagen igår var Filip nöjd och glad. Oskar var helt slut och bröt ihop i bilen. "De puttade mig och så fick jag ont i tårna" var hans recension av dagen. Imorse var det lite bättre, men det märks att Filip är 8.5 år och Oskar bara 6. Han fick komma hem lite tidigare idag och vila lite.

Tunnlar

Det är mycket vägarbeten här i Cary. Vägnätet är helt underdimensionerat, för 10 år sedan var det mest landet här, så de håller på och breddar ett flertal vägar. Bland annat den som går utanför där vi bor. Fast ibland undrar man över hur effektivt deras arbete egentligen är. På "vår" väg har de under 2 (!) års tid hållt på och bygga en gångtunnel under vägen. Såg nu på Sydvenskan att de bygger en liknande tunnel i Lund (fast både bredare och längre). Fast den tunneln gör de på en helg! De har byggt hela tunneln uppe på mark och under helgen stänger de av vägen, gräver en grop, och bara sänker ner tunneln. Svenska byggföretag borde bygga vägar här i Cary...

Saturday, March 25, 2006

Amerikanska vanor

Vi har försökt att införa lite mer amerikansk barnuppfostran här, alla som tittat på Supernanny vet hur det funkar. Det är vanligt här att barnen har "chores" dvs uppgifter i hemmet som ska göras varje vecka. Vi har iallafall infört att barnen ska städa sitt lekrum varje lördag. Så idag var det städdag. Fast eftersom vi är svenskar så får barnen sin veckopeng efteråt... Iallafall, 2 timmar senare städar barnen fortfarande. Eftersom de mest gjort annat än städat, tex. byggt en koja i sovrummet... Filip utbrister "Det här kommer att ta för evigt (svengelska: for ever)!", men fortsätter när jag pekar på kojan och undrar om det ingick i städningen.

Framåt kvällen bestämmer vi oss för att hyra en DVD och hämta lite kinamat. Inser att vi blivit ganska amerikaniserade när Oskar förvånat frågar "Ska vi GÅ dit?" när det är 300 meter till videouthyrningen. Och sedan när jag säger att vi behöver lite motion säger "Men jag gick ju till Alex!" (som bor 50 meter från oss). Iallafall, väl i videoaffären tittar vi ut och ser ett STORT regnmoln. Efter ett år här i NC vet vi att när det regnar så regnar det ordentligt så vi vill inte hamna mitt i det. Så istället för att gå in till kinarestaurangen sidan om och hoppas på det bästa så går vi hem och hämtar bilen. Usch, vad det var amerikanskt... Fast en amerikan hade förstås inte gått över huvud taget.

Sverige

Ja just det, glömde säga att Fredrik åker till Lund idag. Så om ni tycker att ni ser honom någonstans på Sony Ericsson eller Lunds centrum så ser ni inte i syne... Han ska bo på Grand Hotell, första gången han bor i centrala Lund, vi har alltid bott på norr.

Skolmat

Lördag morgon, +4 och lätt regn, Oskar har fotbollsmatch kl.08.00, KALLT! Vart tog våren vägen???

I veckan åt jag lunch med mina barn på skolan. Det är en bra sak med skolan här, föräldrarna kan äta lunch med sina barn. Inte för att de pratar så mycket med mig, men de verkar uppskatta att jag är där... De barn som inte vill köpa mat i skolrestaurangen kan ha lunch box med sig. Vad packar amerikanska föräldrar ner där då? Ja, inte svenska klassiska ostmackor iallafall. Nä, amerikanska barn är uppfödda med PBJ sandwich, där PBJ = Peanut Butter & Jelly, allltså jordnötssmör och sylt. Och äter de inte det så är matlådan fylld med kex och chips. Verkligen en fin mathållning... Jag kör iallafall svensk tradition och låter barnen äta skolmaten. Den är faktiskt riktigt bra för att vara amerikansk, fast allt är förstås "finger food" och grönsakerna kan man hoppa över, men barnen tycker om den.

Wednesday, March 22, 2006

Simning igen

Idag var sista gången i barnens simskola. Filip simmade på tid, alla simsätt, bäst var crawl, 25 yards på 27 sekunder. Han är den ende i gruppen som kan starta ordentligt, det har jag lärt honom. Amerikanska barn får aldrig hoppa i med huvudet före ("no diving" på alla pooler) för det kan ju vara farligt, man kan ju slå huvudet i botten även om poolen är 1.5 meter djup.... Oskar simmar 25 meter crawl utan problem, fast bröstsimmet får jag nog lära honom i sommar. Annars blir det kulturkrock när vi kommer hem till Sverige, för i Lund måste man kunna simma 25 meter bröstsim innan man får börja i tekniksim, det har kommunen bestämt... Här i USA lär man sig crawl först, de har inte tänkt på Lundensiska simregler...

Monday, March 20, 2006

Helgen

Oskars fotboll har börjat igen, vilket innebar match kl.8.00 i lördags. För tidigt! Här lägger de alla matcher på lördagarna för söndagarna är lediga för då ska man gå i kyrkan. Iallafall, innan matchen började så gick tränaren igenom strategin för laget. Dvs. han frågade "Which way are we going?", och alla barnen pekade på motståndarlagets mål. Det var strategin för matchen...

I lördags kväll var vi på Arena Cross, dvs motocross inomhus. Mycket motorer och bensinångor blev det. Inga bilder, glömde kameran hemma...

Och så är jag trött på att frysa... Jag vet, ni har snö och elände hemma, men ni har det iallfall varmt inomhus. Här vaknar jag varje natt och fryser av kalldraget från fönsterna. Och inte kan man komma in i värmen och kura när det är kallt ute. Nä, fårskinnstofflor och varma koftor är det som gäller i dessa dåligt isolerade hus. Men så fort värmen kommer blir det tvärtom, då måste AC:n på eftersom husen värms upp jättemycket på dagarna... Snälla, kan inte någon bygga hus med svensk standard här...?

Friday, March 17, 2006

Ny teknik

Sitter här med pizza, en margharita och ser på film med barnen. Usch, kommer aldrig att bli en amerikansk soccer-mom, som bara dricker läsk och går i kyrkan varje söndag...

Iallafall, detta är fjärde gången jag bor utomlands i mitt liv. De tre senaste gångerna har jag kunnat ta hjälp av ny teknik för att hålla kontakten med Sverige. Första gången var jag bara 5, bodde i Schweiz ett år när pappa gick i skola där, så det räknas inte riktigt. Men andra gången var 1992, då gjorde jag mitt examensarbete i Paris. Den stora nyheten då var email! Jag mailade med Fredrik och olika kompisar som råkade ha email på skolan, ingen hade det ju hemma. Nästa gång var 1996, när jag var i Australien ett halvår och forskade. Då var det helt fantastiskt att kunna läsa Aftonbladet på nätet! Tänk att kunna få svenska nyheter fast vi var i Australien. Och, den andra saken var att mina föräldrar hade email hemma, så vi skrev långa mail varje dag. Och denna gången då? Ja, nu är det definitivt Skype som gäller. Vi skypar med nästan alla vi känner hemma. Trådlöst LAN och bredband är också viktigt. Det går bra att hålla kontakten med Sverige fast vi sitter i USA, vi kan till och med se svensk TV med webb-TV. Och lyssna på svenska radiokanaler när vi blir trötta på Country... Vad blir det nästa gång då? Ja, antagligen videotelefoni, den som finns idag är fortfarande för dålig. Plus andra saker som vi inte har en aning om just nu... Teknik är kul!

Thursday, March 16, 2006

Omvänd kulturkrock

För några dagar sedan ringde jag Lunds Energi för att ta över el,vatten och värme abonnemangen på vårt hus. Två knapptryckningar och ett personnr senare var det klart... Jag blev helt paff, jag har liksom blivit van vid att papper ska fyllas i, saker ska kopieras, pengar ska betalas in, och helst ska man stå i kö någonstans också. Så funkar det alltså här i USA. Och så säger de att svensk byråkrati är jobbig... Ringde sedan renhållningsverket, samma sak där, tre minuter och det var klart. Omvänd kulturkrock alltså!

Monday, March 13, 2006

Bad!



Ok, vissa dagar längtar vi INTE hem till snön, typ igår, när det var 25 grader varmt och Jordan Lake var badbar (iallafall för svenska barn...). Där samlades vi, ett antal svenska familjer och grillade. Sedan fick Fredrik och Filip testa en "Water Scooter", 0-100 på 5 sek. Jag och Oskar var på barnkalas istället... Men vi ska försöka få åka någon annan gång. Det är ett par svenskar som har sådana, vet inte om man får köra såna i Sverige, större än jet ski, får plats tre vuxna. Kul leksak iallafall...

Seinfeld


Här är en bild från Seinfeld, bara så att ni ser att vi varit där... Han var såklart rolig, lät precis som på TV. Fullt med folk, och champagne innan i baren. Tyvärr gick Seinfeld lite på rutin, han körde sina skämt och sedan stack han, precis en timme tog showen.

Vi gick lite i downtown Raleigh innan showen, precis så mörkt och folktomt som det brukar vara i amerikanska städer. Men så såg vi en mexikansk restaurang, med fullt av poliser som åt. Bra ställe tyckte vi och gick in! Och det var faktiskt god mat också.

Friday, March 10, 2006

Jerry Seinfeld

Ikväll ska Fredrik och jag se Jerry Seinfeld. LIVE! Inte på TV! Han är här i Raleigh och jag lyckades få biljetter nästan längst fram. Dagen efter var de slut. Det är svårt att tro att det är sant förrän man sitter där...

Och så har de sålt två hus på Annehem för 3.500.000 kr styck! Vi köpte vårt för 1.600.000 kr, vår bästa investering någonsin... Synd att inte IT-aktierna gick lika bra...

Wednesday, March 08, 2006

Pryda amerikaner

Just nu är det Hurricanes mot Philadelphia på TV. Vem hejar man på då? Hurricanes för det är "vårt" lag eller Philadelphia för där finns Peter Forsberg? Fredriks mamma gjorde det senare när vi såg samma lag i julas, INTE populärt här i hockeyarenan...

Iallafall, det var inte hockey jag tänkte skriva om, utan lite mer roliga observationer från livet här. Som ni väl alla vet så är ju amerikaner ganska pryda av sig. Inget naket får förekomma på TV och en film som har en enda scen som anspelar på sex blir genast klassad som R (Rated = endast för vuxna). Jag menar, svenska Big Brother hade orsakat ramaskri här i det konservativt kristna samhället. På simhallen visar sig ingen naken för andra, alla byter om i små bås eller under handdukar, om det är av blyghet eller respekt för andra (amerikaner är ju inte speciellt smala...) har jag inte lyckats lista ut. Barn får inte se sina föräldrar nakna, för det kan skapa problem senare i livet. Hur kan vi svenskar överleva som art så konstiga vi måste vara...?

MEN, och nu kommer det underliga. Det finns inte en enda "vanlig" offentlig toalett i detta landet. Alla toaletter utanför hemmet är gjorda som bås. med typ 40 cm öppet mellan varje toalettbås, lagom för att man både ska se och höra allt som görs på toaletten sidan om. Och om två väninnor går på toaletten samtidigt, så pratar de för fullt hela tiden. Hur detta går ihop med det i övrigt så pryda USA har jag ännu inte lyckats komma på.

Monday, March 06, 2006

Amerikansk kyrkoupplevelse

Här i USA, och speciellt här i södern, går man i kyrkan. USA + Gud har sedan starten hört ihop, vi har väl alla hört "God Bless America". För en svensk är detta jättekonstigt i början, men även vi kan ju anpassa oss. Att man får frågan "Vilken kyrka går du i?" är helt normalt och vi har träffat mer än en familj som flyttat till ett visst område pga det låg nära en bra kyrka. Vad det gäller kyrkor, så väljer amerikaner detta precis som allt annat i livet, de går runt och kollar och väljer sedan den som verkar bäst. Alla inriktningar finns, och flera kyrkor är så kallade "Contemporary" vilket innebär att de predikar en egen kristen lära. Det är bara att välja en kyrka som predikar det man vill höra, något annat skulle inte vara att tänka på här i "Land of the free".

Så igår tog jag barnen och följde med en kompis till "Hope Community Church", se länk här. Väldigt amerikansk! Man kom in i en stor byggnad som mer liknade ett köpcentrum. Det gick att dricka kaffe på en Starbucks eller äta mat i restaurangen. Barnen hade ett eget lekrum. Gudstjänstlokalen såg ut som en biograf, med en stor scen längst fram. Iallafall, barnen gick i söndagsskola med sina kompisar och jag gick på gudstjänst. Mycket sång, mer rock än gospel om vi säger så... Och en pastor som predikade att man kunde göra som man ville i familjen, även om bibeln säger att mannen är ledaren. Man väljer den kyrka som predikar det man vill höra var det ja...

Saturday, March 04, 2006

Svensk-vecka

Har varit en svensk-vecka här. I tisdags anordnade SWEA en kväll med semlor och filmen "Så som i himmelen". Den är ju så himla svensk! Och bra! Igår fick jag besök av en kompis från Sverige som var här på ett möte. Hon hade med sig svenskt godis, en hel stor påse! Och svenska bullar + mandelmassa så vi kan göra semlor idag! Vi tog med henne på hockey, såg Hurricanes slå Florida Panthers, så det var kul. Förra gången vi gick på hockey så förlorade Hurricanes, vilket var lite otur eftersom de vunnit nästan varenda match i år, och de leder nu hela NHL-ligan. Vi kanske får se finalen i Stanley Cup i år, det ni! Fast dyrt är det, vi hade platser längst upp, fast mitt för planen, de kostar 35$ styck (även för barnen). Sedan kostar popcorn 5$, läsk eller vatten 4$ och öl 8$, pengarna rullar snabbt... Inget man kan göra varje vecka...

Och vädret har varit kanonfint denna veckan, som den bästa svenska sommaren. I onsdags satt Fredrik och jag på verandan på kvällen och njöt av den varma vinden och fåglarna som sjöng, med varsin drink i handen. Så skönt att vi glömde Filips läsläxa och barnen fick gå och lägga sig för sent... Usch, vad svenskt... Inget en amerikansk soccer-mom här skulle göra...

Melodifestival på distans

Ok, jag är en stor fan av Melodfestivalen. Man ska sitta uppkurad i soffan med chips, godis , något gott att dricka och klaga på bidragen. Så hur lösa detta här i USA? Förra året visade de melodifestivalen live på webb-TV, inte riktigt samma sak, sitta med drinkar och chips kl.2 på eftermiddagen och titta på en liten skärm som dessutom hackade ofta, men iallafall, jag fick se det. Men i år... Ingen webb-TV, bara webb-radio. I efterhand kan man se de bidrag som åkt ut! Jag menar, vem vill det??? Så ingen vidare melodifestival-känsla i år.

Wednesday, March 01, 2006

Veckans nyhet


Här i Cary händer det inte så mycket, det är lugnt och välordnat, typ ett mord vartannat år eller så. Så idag var det stor uppståndelse, för tåget mellan Miami och New York, som av någon anledning går rakt genom Cary, krockade med en fotgängare. Där stod tåget, och spärrade av en av huvudvägarna från Cary till Raleigh. Självmord antagligen sa polisen, något annat vore konstigt, för här får tågen köra max 50 km/tim genom samhällen och måste även tuta hela tiden. Ganska svårt att låta bli att upptäcka dem. Tur att det bara går en handfull tåg varje dygn...

För att uppmuntra er frusna svenskar så kommer här en liten bild på påskliljorna som just nu blommar för fullt... :-)