USA-rapport

Friday, December 30, 2005

Beviset....


Ok, här ser ni ett bevis på var vi var igår kväll. Bilden visar Nr.21 Peter Forsberg som tekar. Tyvärr vann Philadelphia med 4-3 efter förlängning, men det var kul ändå... Barnen älskade också det, de hejade på Hurricanes som bara den. Fast lemonade, popcorn, pepsi och cotton candy hjälpte förstås också till att hålla dem nöjda. Så det blir nog mer hockey i vinter.

Thursday, December 29, 2005

Hockey!

Ikväll är det ishockey, Carolina Hurricanes mot Philadelphia Flyers (med Peter Forsberg). Och vi har biljetter! Det är första gången vi ska se NHL-hockey här, och det ska förhoppningsvis bli jätteroligt.

Vår "semester" blev bra också. Fint hotell med "riktig" restaurang. Vad är en "riktig" restaurang då? Jo, efter mer än ett år här i USA längtar man till en restaurang med vita dukar, fint porslin och mer normala portioner så att man faktiskt orkar en tre-rätters middag. Och med långsamt tempo... På en amerikansk restaurang är inredningen praktisk, det är jättestora portioner och man blir utskickad lika fort som man kommer in. Vi åt iallafall en god tre-rätters middag och drack sedan alldeles för mycket vin. Sedan gjorde vi som vi brukar när vi är utan barn på hotell: fastnar framför TV:n.... Alltid finns det någon bra film igång... :-)

Tuesday, December 27, 2005

Semester

Idag ska Fredrik och jag åka på en liten barnfri semester, ända till Chapel Hill som ligger 3 mil bort... Vi ska bo här, fint va! Farmor och farfar är ju här så det gäller att passa på. Förutom detta så har vi bara jullov, tittar på film och äter godis. En av TV-kanalerna visar en massa klassiska western-filmer så det har blivit både James Stewart och John Wayne i jul.

Saturday, December 24, 2005

GOD JUL!

Julmaten är uppäten, julklapparna öppnade och kvar återstår gröten. GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR från oss i USA!

Thursday, December 22, 2005

Julförberedelser

Här julfixar vi för fullt. Under granen ligger det fullt av paket (av någon anledning flyttar de på sig ibland....), jag har gjort sill och svärmor har gjort brunkål. Skinkan är inköpt och dansk öl finns det i kylen. Brännvinsost har kommit med gästerna från Sverige. Bara glöggen kvar, den gör vi imorgon. Pepparkakor i skafferiet och lussekatter i frysen. Så det ska bli svensk jul här också, iallafall inomhus, för ute ska det bli 17 grader och sol på lördag.... Ingen snö här inte, fast inte +1 och regn heller! :-)

Tuesday, December 20, 2005

Nästan jul-vecka

Snart jul och äntligen kommer det lite värme till oss. När det är kallt här känns det som en lyx att få vara varm. Husen är dåligt isolerade och värmesystemet ineffektivt. När det är flera minusgrader ute på nätterna drar kallraset längs golvet och det går inte att hålla sig varm. Tänk den som ändå fick ha ett svenskt välisolerat hus igen... Men på julafton ska det bli 15 grader, så det finns vissa fördelar med att bo här.

Imorgon kommer Fredriks föräldrar hit. Det ska bli kul att få lite besök igen och speciellt nu till jul. Vi har aldrig firat jul helt själva så det hade blivit lite tråkigt om de inte kom. Barnen längtar förstås också.

Vi ska göra så mycket svensk jul vi bara kan, den amerikanska är faktiskt inte mycket att ha. Santa Claus kommer natten till juldagen och lämnar alla paket. På morgonen springer barnen upp och sliter upp paketen innan frukost. Sedan är det klart och möjligtvis är det sedan en jullunch med skinka eller kalkon (fast inte alltid...). Och så kyrkan förstås om man bor i södern. Sen är julen färdig för detta året. Inte mycket till jul för en svensk....

Monday, December 19, 2005

Kallt...

Det var is på vindrutan idag. Jag äger ingen isskrapa... Här är för det mesta minusgrader på natten under vintern, men luften är oftast så torr att det inte blir någon is på bilen. Men igår regnade det så....

Och båda barnen var i skolan idag!

Saturday, December 17, 2005

Ledare

Läste dagens ledare av Sydsvenskans poiltiska chefredaktör, Heidi Avellan. hon skriver alltid bra, här hittar du den. Dagens ledare handlade om hushållsnära tjänster. Innehöll ett avsnitt om situationen i USA: "Produktiviteten i USA är högre. Och att det är möjligt att köpa mer tjänster. "Detta gäller särskilt amerikanska kvinnor som, enligt en studie av ekonomerna Richard Freeman och Ronald Schettkat, använder tio timmar mindre på hushållsjobb per vecka än europeiska kvinnor”, skriver Surowiecki. I USA är dessa tjänster inte ”pig-jobb” utan jobb."

Detta är så SANT! Fattar inte varför vi i Sverige har så svårt för det här med tjänster i hemmet. Fast det har vi egentligen inte. Enligt en undersökning hade 2.3 miljoner svenskar förra året köpt svarta tjänster. Ungefär samma dubbelmoral som alkoholpolitiken....

Friday, December 16, 2005

Trötta mamman forts..

Den trötta mamman överlevde gårdagen och nattade barnen tidigt. Hon var rädd att lillebror också skulle bli magsjuk och pratade därför med honom vid läggdags:

Mamma: Hur mår du nu?
Lillebror: Inte så bra, det känns inte så bra i huvudet. Host, host...
M: Ok, du kan få medicin för det.
L: Ja, jag behöver de lila tabletterna, de hjälper.
M: Ok, du kan få en sån. Hur är det med magen.
L: Inte så bra, jag har ont i magen.
M: Här har du en hink om du ska kräkas.
L: Jag vill ha en lila tablett till, det hjälper.
M: Nä, tyvärr hjälper inte Alvedon mot ont i magen.
L: Men jag har ont i benet, kinden och armen också. Och så hostar jag, kan jag få den gula hostmedicinen?

Trötta mamman orkar inte mer, ger lillebror två lila tabletter, massor av hostmedicin, och hoppas på det bästa. Och natten var lugn...

På morgonen får lillebror vara hemma för han hostade så mycket kvällen innan. Storebror blir då jätteeländig, och gråter om att han minsann också är sjuk. Trötta mamman ger sig och låter båda barnen var hemma från skolan. En timme senare håller de på att slå ihjäl varandra i vardagsrummet och frågar när skolbussen kommer så att de kan leka med sina kompisar....

Tur att pappan kommer hem i natt.

Thursday, December 15, 2005

Liten historia

Det var en kall decemberkväll i Desperate Housewife-landet. Den trötta mamman, som var ensam med barnen eftersom hennes man var på affärsresa i Europa, hade nattat barnen och satt nu och slötittade på TV. Hon skulle precis gå och lägga sig med en bra bok, när det plötsligt hörs ett rop på hjälp från barnens sovrum. Det är storebror, som har kräkts upp hela middagen, över hela honom och sängen samt lite i lillebrors säng under. Den trötta mamman suckar och får städa upp äckligt kräk istället för läsa sin spännande bok. Sedan flyttas båda barnen in till mammas sovrum, och efter ett par timmar har storebrors magsjuka tagit slut och han somnar igen. Den trötta mamman somnar också, bara för att vakna igen av att lillebror börjar hosta. Till slut orkar inte den trötta mamman mer, hon stänger av alarmet och alla tar sovmorgon. Båda barnen är på morgonen pigga och glada, och ute ösregnar det och är +1, usch vad det kommer att bli en lång dag tänker den trötta mamman.

Wednesday, December 14, 2005

Extrema amerikaner

Satt igår och tittade på Wife Swap, en dokusåpa där två familjer byter mammor under två veckor. I Sverige tittade jag ibland på den engelska versionen, den var ok. Kul att se hur andra har det. Den svenska versionen var alldeles för snäll, vi svenskar är ju ganska konfliktsrädda så båda familjer ansträngde sig för att följa de nya reglerna som mammorna införde. Men den amerikanska versionen är helhäftig! Det finns inga så extrema människor som här i USA. Tex. den superreligiösa familjen som byter fru med en ateist-familj med egen anti-God radioshow. Eller karriärsmamman som aldrig ser sina barn, byter plats med en sjubarnsmamma som hemskolar sina barn (home school, helt tillåtet här) för att aldrig släppa sina barn ur sikte (inte ens 15-åringen, hela familjen sover i samma sovrum. Eller den rika familjen från New York byter fru med en hippiefamilj som lever på sopor. Osv... Och inte är de konfliktsrädda heller, fullt bråk från första dagen. Faktiskt riktigt rolig TV, och det bästa är att alla familjer faktiskt verkar lära sig något om varandra. Fast Fredrik suckar förstås...

Tuesday, December 13, 2005

Ingen Lucia

Ingen Lucia här inte, men vi klarar oss nog ändå... Har hängt upp "Christmas Stockings" till barnen idag, alltså de stora strumpor som hänger över den öppna spisen i varje amerikanskt hem till jul. Och jo, det finns alltid en öppen spis, för det är där som Santa Claus kommer in. Förr var det i strumporna som barnen fick alla sina julklappar. Det går förstås inte i dagens konsumtionssamhälle, så nu stoppar man några småsaker som godis i strumpan och resten hamnar under granen. Barnen har envist tjatat om att de också ska ha strumpor så nu hänger de där, över vår gas-öppna-spis (med fejkad ved).

Sunday, December 11, 2005

Julfest!

Oj, vilket party det blev! Det var kul att få ha riktig fest igen, det var ett tag sedan sist. Det var också kul att se skillnaden mellan amerikaner och svenskar vad det gäller festkultur. Festen började kl.17, kl.20 gick alla amerikanerna hem igen för de skulle natta sina barn. Kvar satt svenskarna, vars barn såklart fick vara med och festa tills de somnade. Amerikaner vet inte hur man festar... Fast de prövade både sill, glögg och dansk öl, och såg glada och nöjda ut när de gick hem.

Thursday, December 08, 2005

Julkalender

Just nu sitter barnen vid datorn och tittar på den svenska julkalendern. Det är så kul med teknik! Fredrik fick själva adventskalendern på jobbet, så vi kan till och med öppna luckor.

Jag har lagt in sill idag. Känns väldigt husmoderligt... Imorgon ska vi baka lussekatter. Och så har jag köpt 2 stycken 4-liters (!) flaskor med billigt rödvin till glöggen också, så nu ska det bli fest!

Det känns bra att få en mer normal jul i år. Förra året hade vi precis flyttat hit, allt kändes konstigt, Oskar grät på dagis och kunde ingen engelska. Dessutom var vi i California hos Fredriks syster hela julen, badade i en pool vid Stilla Havet på julafton! Så inte kändes det som jul precis. Men i år! Nu har vi julgran och pynt, bakar lussekatter och dricker glögg och lägger in sill. Dags att återgå till svenska traditioner, fast utan Kalle på julafton förstås. Barnen kan dock inte bestämma sig för om vi ska fira jul på julafton eller juldagen, för kan den amerikanska tomten hitta hit på julafton?

Wednesday, December 07, 2005

Harry Potter och tomten

Ikväll ska jag se den nya Harry Potter filmen med en kompis. Utan barn, fast de lär bli lite purkna när de inser att jag får se den men inte de... Jag älskar Harry Potter och denna filmen har fått bra kritik, så ikväll blir det magi och monster!

Förutom detta så har Oskars julväntan börjat. Vilket som vanligt innebär att han inte kan sova om nätterna för han väntar på tomten. Oskar tror stenhårt på tomten, och är just nu lite sur för tomten har varit hos grannarna och lämnat paket, men glömt att komma till Oskar. Oskar var bara två när han kom upp med följande sanning: "Tomten och mamma hör och ser allt", så hela december är han lite orolig.... Det slutar alltid med att han på julafton är helt slut och knappt orkar titta på sina julklappar. Filip tror inte på den svenska tomten, för "Det är bara farfar", men den amerikanska Santa Claus tror han på. För hela skolan hörde tomten förra året när han kom med sina renar och hämtade barnens önskelistor.

Tuesday, December 06, 2005

Julgran och amerikanska jultraditioner


Här ser ni en bild på vår julgran som barnen har klätt. "Julgran, redan?" kanske ni undrar? Jo, amerikanska och svenska jultraditioner går inte riktigt ihop. Amerikaner julpyntar, med gran och allt, redan efter Thanksgiving, typ vid första advent. Men sedan åker allt ut så fort julen är över, dvs innan nyår. En del tar bort det redan på annandagen. Som svensk känns detta lite konstigt, vet de inte vem Knut är? Julgranen förresten, om ni tittar noga är den i plast, jag köpte den förra året efter jul, för 5$! Vi vet inte riktigt om vi ska ha den, men så länge får den vara uppe. En riktig julgran lär inte hålla från nu fram till trettonhelgen (ja, den åker ut innan Oskar fyller år). Barnen (mest Oskar) har klätt den själva, syns kanske eftersom det är lite tunnt med saker i toppen....

Sunday, December 04, 2005

Sill och lussekatter

På lördag ska vi ha en glöggfest för en del av de personer som vi lärt känna här. Bara 25 vuxna och lika många barn kommer.... Iallafall, de flesta är amerikaner så vi tänker bjuda på lite svensk julmat. Då kommer såklart problemet: vilken svensk julmat kan man göra här? Lite hjälp från Sverige har vi fått, vi har fått både inläggningssill och glöggkryddor. Det stora problemet är att hitta alla julkryddor. De finns här, men har såklart helt andra obegripliga namn. Liten ordlista för er som vill pröva: kryddnejlikor = cloves, kryddpeppar = allspice, lagerblad = bay leaves. Enkelt, va? :-) Så iallafall, det ska bli glögg, julsill, köttbullar m. lingonsylt, lussekatter, pepparkakor och chokladbollar. Köttbullar bara för att det är så himla svenskt. Chokladbollar kanske inte är så juligt, men amerikanerna älskar de svenska chokladbollarna. Och så knäckebröd m. ost förstås. Och dansk öl. Ha, det går att ordna svensk julfest utomlands också!

Saturday, December 03, 2005

Luciatåg


Idag var det skandinavisk julmarknad här i Raleigh och alla svenskar var där förstås (många jobbade). Oskar var med i Lucia-tåget, han var pepparkaksgubbe, se bilden. Filip ville inte förstås. Vi åt köttbullar, ärtsoppa och gravlax, samt handlade lite mat inför julen. Jag fick tag på ett datumljus så att det kan bli jul i år också... Sedan var vi och handlade dansk öl som vi ska dricka nästa helg, då ska vi har glögg-fest för de vi lärt känna här. Mest amerikaner, de tycker glögg-fest är väldigt exotiskt. Ska bli kul att se dem dricka Carlsbergs Elefantöl också! Så stark öl är de INTE vana vid här....

Friday, December 02, 2005

Dödsstraff

Läste precis på aftonbladet att den 1000:e avrättningen i USA utfördes nu på morgonen här i Raleigh, NC. Ibland undrar man vad det är för land man bor i....

Thursday, December 01, 2005

Sjuk!

De senaste dagarna har jag haft ett hemskt virus som däckat mig totalt. Kanske var det den berömda influensan, som alla amerikaner förstås redan har vaccinerat sig mot. Vi svenskar tror som vanligt att inget ont kommer att drabba oss, medan amerikaner alltid förbereder sig på det värsta. De går till doktorn varje år på medical check-up, tar alla prover de kan, vaccinerar sig och försöker på detta viset undvika alla sjukdomar. Hur det går ihop sig med all deras fettdrypande friterade mat med läsk förstår jag dock inte. Lägg därtill till att de bara motionerar när de går till bilen, så kan man undra varför jag blir sjuk och inte de...