USA-rapport

Sunday, November 27, 2005

Bilder





Här kommer det lite bilder från resan. Den första visar barnen och Fredrik utanför en av affärerna i Lynchburg. Sedan kommer en bild på en äkta Saturn V raket, sådana användes bland annat av Apollo 11, vid den första lyckade månlandningen. Efter det en bild på mig under en Saturn I raket, som användes vid de första rymdfärderna runt jorden på 60-talet. Och sist en bild från Jack Daniel's, killen i snickarbyxor är Dusty, vår guide. Han är barnbarnsbarn till en av whiskey mästarna på Jack Daniel's (det har bara funnits 6 stycken under 120 år).

Nashville, Dag 4

Igår lämnade vi Nashville och åkte till Lynchburg, Tennessee. Varför nu till denna lilla bondhåla? Jo, för där finns USAs äldsta whiskey distillery, Jack Daniel's. Vi hamnade i en stad som mer såg ut som om den kom från en western-film, och guidades runt av en riktig hillbilly, med en nästan oförståelig southern accent (ursäkta mina amerikanska uttryck, men det finns inga bra svenska). Lite roligt är att Lynchburg ligger i Moore County, som är ett så kallat "dry county", dvs där säljs ingen alkohol. Men whiskey får de tillverka, enligt en speciell lag från ca. 1930. Och dessutom sälja whiskey inne på bränneriet, efter en annan speciell lag från 1995. Så vi har nu en flaska Jack Daniel's i barskåpet, välkomna hit och smaka!

Saturday, November 26, 2005

Nashville, dag 3

Ok, efter mycket övertalning fick jag med mig Fredrik och barnen ner till downtown Nashville på torsdag kväll. Och se, där hittade vi det riktiga Nashville, med fullt av barer och restauranger med live musik. Vi åt middag på en av dem och kände att detta var anledningen till att vi kommit ända hit.

Igår åkte vi till Huntsville, Alabama. Varför? kanske ni undrar... Jo, för där mitt ute i ingenting finns ett jättehäftigt ställe, US Space and Rocket Center. Det var här USAs rymdforskning startade och flera rymdraketer utvecklades. NASA har sin astronautträning här också. Himla kul, vi såg till exempel en riktigt Saturn V raket, som användes vid flera Apollo resor.

Thursday, November 24, 2005

Nashville, dag 2


Ok, Thanksgiving day, alla amerikaner sitter hemma och äter kalkon, så vad gör vi? Ja, varför inte sticka till Kentucky och titta på världens största grottsystem, Mammoth Caves National Park? Så det gjorde vi... Himla fint, fast barnen var lite rädda nere i de mörka gångarna. Vi såg också världens enda Corvette-fabrik, i Bowling Green, Kentucky. Fast den var stängd, synd, annars hade vi kunnat se hur de bygger Corvetter. Ikväll ska vi försöka hitta en restaurang som är öppen, inte helt lätt på Thanksgiving. Här är en bild från igår när vi hittade en Gibson affär, med en massa gitarrer. Gissa var Fredrik satt en timme....

Wednesday, November 23, 2005

Nashville, Dag 1

Ok, efter 90 mil, 1 övernattning, och ståendes i bilkö 2 timmar pga 2 trafikolyckor och 1 vägarbete kom vi då fram till Nashville. Efter 2 timmar här är vi redan trötta på stan, den är stökig, ruffig och inte alls något mysig. Så imorgon ska vi utforska omgivande landsbygd i Tennessee, leta efter historiska platser och rednecks... Och inte har vi hört någon country music heller, bara på radion.... Vägen hit gick iallafall över Appalachian Mountains, vilket var väldigt fint. med snö på topparna, så nu har vi stor lust att åka skidor! Fortsättning följer....

Tuesday, November 22, 2005

Vårt hus


Nu när jag tömde kameran hittade jag denna fina höstbild på "vårt" hus. Bredvid ser ni min fina Lexus RX330, som jag INTE kommer att lämna här, den ska med hem till Sverige.

6-åring

Hittade den här frågan till Aftonbladets Nanny-akut:

http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,728244,00.html

Kan bara säga att det är precis så vi har det just nu med Oskar.... :-)

Monday, November 21, 2005

Nashville!

På torsdag är det Thanksgiving, den största familjehelgen här i USA. Barnen är lediga från skolan ons-fre, de flesta företag stänger och många åker hem till föräldrarna. Thanksgiving har firats ända sedan de första engelsmännen bosatte sig här vid kusten i början av 1600-talet. När de hade överlevt 1 år var de så glada att de ordnade en fest för att tacka Gud för att de överlevt... Det är denna fest som sedan blev traditionen/helgen Thanksgiving.

Vad ska vi svenskar då göra, som varken har en familj att åka till eller känner traditionens tyngd på våra axlar. Jo, vi ska dra till Nashville, denna för oss svenskar berömda stad som ligger 90 mil västerut från oss. Amerikanerna tycker vi är tokiga, antagligen samma som om en amerikan skulle åka till Skara bara för att det är en berömd musikstad i Sverige. Vad ska vi göra i Nashville då? Ja, lyssna på Country & Western antar jag, samt gå i musikaffärer (Fredrik) och handla på outlet malls (Maria). Sedan ska vi ta oss till Huntsville, Alabama, också, för där finns det ett häftigt NASA center, med rymdraketer och annat spännande.

Jag tar med mig datorn, så lite bloggande ska det väl kunna bli också....

Saturday, November 19, 2005

Oskars trick

De senaste två dagarna har jag fått hämta Oskar från skolan för han har haft ont i en tand. Underligt nog slutar det göra ont så fort han kommer hem, och sedan dyker det inte upp igen förrän han ska sova.... Vad Oskar kommit på är att om han har ont någonstans måste jag hämta hem honom, tre gånger har det hänt de senaste två veckorna. Så igår satte jag honom på diet, om man har ont i en tand (eller rättare sagt tandköttet, det är en 6-års tand på väg upp), så får man bara äta mjuka saker, så ingen chips igår kväll. Och fantastiskt! Dieten fungerade, han säger nu att tanden inte gör ont längre.

Förutom detta så sitter jag här och väntar på Fredrik som är ute och jagar. Han och grannen stack kl.5 imorse, det är flera minusgrader ute och de har inte hört av sig, kanske de har frusit fast i sina "tree stands" någonstans inne i skogen.... För det kan väl inte vara så att de faktiskt har skjutit ett rådjur äntligen....

Och hur gick det med min Java då? Jo, hittade en bok "Teach yourself Java" som jag nu läser. Konstigt, jag läser och tycker att det verkar jättelätt, och sedan försöker jag lösa en övning. och gör helt fel... Precis som mina studenter.... Iallafall, jag kan nu skapa enkla objekt och göra lite loopar etc. Och skriva 15-raders program, efter två dagar, så om ett par år kan jag nog förstå ett helt simuleringsverktyg...

Friday, November 18, 2005

NC-väder

Nu har NC:s vädergud slagit till igen. I onsdags kväll var det 25 grader och vi gick i shorts, igår morse vaknade vi med +5, Filip sprang ut i t-shirt som vanligt men kom snabbt in igen. Idag vaknar vi och det är -5 istället. Så det var bara att ta på jacka och vantar. Men man hinner aldrig vänja sig vid kylan här (i helgen ska det bli +15 igen) vilket gör att man fryser hela tiden när det är kallt. Kan också vara för de dåligt isolerade husen med 1-glas fönster som skapar ett himla kallras. Amerikanerna tycker det är ok att det är 15 grader i huset när man vaknar på morgonen, de tror att det måste vara så.... Kan inte någon börja exportera svenska hus till USA, med ordentliga element?

Wednesday, November 16, 2005

Java

Idag har jag insett att tiden har gått ifrån mig, jag är helt omodern vad det gäller mina programmeringskunskaper, på min tid lärde vi oss Pascal, idag är det C++ eller Java som gäller. Och nu ska jag använda ett simuleringsprogram skrivet i Java, visserligen ska jag ha två exjobbare som gör jobbet (från Sverige faktiskt), men det hade ju varit roligt att förstå vad de gör. Så nu har jag bestämt mig för att lära mig Java, så imorgon bär det iväg till bokhandeln. Ska väl kunna hitta någon bok typ "Java for Dummies" som passar mig.... Får se hur det går, det var ett tag sedan jag programmerade, det är fördelen med att ha disputerat, man slipper liksom göra jobbet själv, det har man doktorander och exjobbare till. Själv ska man bara sitta och tänka ut nya saker och lösningar (och helst problemen också) :-) .

Tuesday, November 15, 2005

Hockey!

Vi sitter här och tittar på NHL-hockey på TV. Carolina Hurricanes mot Ottawa Senators. Ytterligare en bra sak med att bo här, man kan se på NHL-hockey på riktigt (ja, nu när de inte strejkar alltså). Vi har köpt biljetter för en match i slutet av december, då spelar Hurricanes mot Philadelphia Flyers, med Peter Forsberg. Hurricanes har två svenska spelare också. Så gissa om det ska bli kul!

Monday, November 14, 2005

Tips till riktiga kvinnor

Fick ett roligt mail idag med "Riktiga kvinnors tips". Här kommer några av dem:

Husmorstips 1:
För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.
Riktiga kvinnors tips:
Köp pulvermos, det håller ett år.

Husmorstips 2:
När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd, använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på den färdiga kakan.
Riktiga kvinnors tips:
Gå till bageriet. De kan till och med dekorera kakan åt dig.

Husmorstips 3:
Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips:
Selleri? Aldrig hört talas om.

Husmorstips 4:
För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips:
Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande har huvudvärk, men vem bryr sig.

Husmorstips 5:
Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips:
Överblivet vin ?????

Sunday, November 13, 2005

Svensk-helg

Helgen har vi spenderat hemma. Igår hade vi besök av en annan svensk familj, vi gjorde pizza (ja, egna alltså) och drack vin. Idag har vi grillat vid Jordan Lake, en stor sjö 15 minuter härifrån, med andra svenska familjer. Det var vi och mexikanerna.... Så det blev mycket svenskt i helgen. Fast barnen pratar engelska när de leker, av någon anledning är lekspråket engelska och inte svenska, fast alla barn är svenska.

Dessutom fick jag ytterligare en inblick i det amerikanska sjukvårdsystemet eftersom Oskar fick ont i snoppen igen, så vi spenderade hela morgonen på akuten, ingen fara, han springer runt som vanligt igen. Här undviker de alla infektioner i det området hos pojkar genom att omskära dem redan vid födseln (ja, även icke-judar). Det är bara en del kristna sekter som inte låter omskära sina pojkar, och vi svenskar förstås, vilket är lite svårt att förklara för de amerikanska läkarna...

Saturday, November 12, 2005

Inlägg i pigdebatten

Här kommer ett litet inlägg i den svenska pigdebatten (knäppt namn på en lika knäpp debatt). Hittade ett reklamblad frän en städfirma. Titeln lyder "Life's too short to clean your own house" och den säger rätt mycket om den amerikanska inställningen till städhjälp. Här har de flesta med pengar också städhjälp, för vem vill skura en toalett när det finns proffs som kan göra det. Ingen moral-debatt här inte, har man pengar får man väl spendera dem hur man vill. Här finns fullt av företag som hyr ut "maids" och ingen tycker att det är något konstigt. Långt från den svenska ankdammsdebatten om "fina" och "ofina" jobb. Varför ska det vara "finare" att renovera ett hus än att sedan hålla det rent?

Friday, November 11, 2005

och en sak till....

Oj, och så glömde jag att säga att jag bokat skidresa också. Ytterligare en bra sak med NC, skidåkningen ligger 3 timmar bort. Vi ska åka i februari, och priserna får en att längta till Sverige. Vi ska dela lägenhet med en annan svensk familj, och den kostar 280$ per natt! Nu är det inte riktigt lika dåligt med plats som när vi är i Kläppen, det skulle en amerikan aldrig gå med på, men iallafall... Allt kostar per dag här, liftkort 50$ + utrustning 30$, fast skidskolan för barnen är av någon underlig anledning relativt billig, 70$ för fem timmar (en dag) och då ingår lunch, utrustning och liftkort! Gissa var barnen ska tillbringa dagarna... Ok, om någon vill se vart vi ska så gå in på http://www.skisugar.com/.

Veckan som varit

Idag är det "Veterans day" här i USA, så då är är skolorna stängda. Man ska minnas alla som varit i krig ock kommit hem igen. I slutet av maj har de "Memorial day", när man minns alla som dött i krig, viktig skillnad här i USA...

Nu under veckan har det varit skola och simning som vanligt. I onsdags var jag på ärtsoppe-kväll med andra svenska kvinnor inom SWEA, en organisation för svenska kvinnor som finns över hela världen. Det blev svensk ärtsoppa med pannkakor, fast ingen punsch, ingen hade varit hemma i Sverige och fixat det.

Man blir aldrig så svensk som när man bor utomlands. Och det är viktigt att träffa människor från sitt hemland, att få prata sitt eget språk med människor som har liknande bakgrund, tradition och kultur. Vi svenskar borde tänka på det varje gång det klagas över invandrare i Sverige som behåller sina traditioner (så länge de är lagliga alltså...). Här i USA är det normalt att olika människor tänker och handlar på olika sätt, och det finns inte samma intolerans mot "annorlunda" människor (dvs de som inte tycker som en själv) som det tyvärr finns i Sverige.

Nu i helgen ska vi bara ta det lugnt, och njuta av det fina höstvädret. Knallblå himmel, sol och ca. 20 grader, med träden alldeles gula och röda. Nu är NC som vackrast!

Tuesday, November 08, 2005

Simning

Oskar har fortfarande ont i nacken, så nu är det ibuprofen som gäller. Inga problem här, barnmedicin smakar som godis, här finns det ingen myt att "äcklig medicin danar karaktär och gör att man blir frisk fortare"...

Simningen har kört igång igen också, nu med både Oskar och Filip. Oskar simmar crawl som en groda, men han har roligt iallafall. Här börjar alla barn med att lära sig crawl, ingen bröstsim förrän de kan crawla ordentligt. Filip är därför bäst i sin grupp eftersom han lärde sig bröstsim i Sverige.

Och en sak till: För alla er som har skrattat sig igenom Fredriks USA-berättelser kan jag berätta att han har börjat skriva igen.

Monday, November 07, 2005

Lunchpengar och Harry Potter

Idag ringde de från skolan och sa att jag fick hämta Oskar för han klagade på ont i nacken. Det gjorde han visserligen igår också, men man kan tycka att det inte kan göra så ont om det går att hoppa studsmatta samtidigt. Iallafall, verkar som han fått nackspärr, kan det vara brottningen med Filip eller studsmattehoppandet med grannarna...?

När jag hämtat honom och var på väg hem insåg jag att Filip inte hade några pengar kvar på sitt lunchkonto. Här betalar man för skollunchen, $1.75 per dag. I förra veckan skickade de en varning om för lite pengar, och nu har jag alltså glömt att skicka med en check. Dålig-mamma-samvetet slog till direkt. Så tillbaka till skolan igen, och prata snällt med receptionisten så att hon lämnade pengar till Filip så han fick lite lunch. Här får man inte gå in i skolan utan att passera en reception, precis som på ett företag. Tycker jag är bra, Sverige skulle behöva lära sig lite säkerhetstänkande av USA. Ingen risk här att obehöriga finns inne på skolan.

Sedan har jag spenderat eftermiddagen med att spela ifatt mig i Harry Potter. Känns lite roligt när man har en 5-åring som talar om hur jag ska göra... Sedan kunde jag iallafall hjälpa Filip med ett ställe där han fastnat. Tur att jag har en del dataspelserfarenhet, så att jag kan imponera på barnen ibland (iallafall i barnspelen...)!

Sunday, November 06, 2005

Lite länkar

Jag tycker om Liza Marklund, här hennes senaste krönika:
http://www.expressen.se/index.jsp?a=465795

Hittade också denna blogg på Aftonbladet, om en svensk familj som bor i Frankrike:
http://aventyret.blogspot.com/

Fest, fyrverkerier och polis

Ok, igår var det engelsk Guy Fawkes-fest. Då tänder man eldar, äter mat, dricker "mulled wine" (ung. som svensk glögg) SAMT skjuter upp fyrverkerier. Problemet är bara att fyrverkerier är förbjudna i North Carolina. Inte stoppade det engelsmännen igår, de hade åkt till South Carolina och köpt lite raketer som de sedan sköt upp snabbt innan polisen kom. För polisen kommer här (till skillnad från i Sverige). Fast de gjorde inget, bara värdparet lovade att de inte hade fler raketer. Det sägs att polisen inte bryr sig om fyrverkerier två dagar om året: Nyårsafton och 4 juli (independence day). Vi hade iallafall jättekul, barnen sprang runt och busade hela kvällen och jag drack mulled wine. Hur Fredrik hade det igår vet jag inte, han sover fortfarande...

Saturday, November 05, 2005

Fotbollen slut


Idag hade Oskar sin sista match för säsongen. Han var lika vimsig som vanligt, har lite svårt för att koncentrera sig på uppgiften, Filip var likadan i den åldern. Men Oskar var glad (vilket är det viktigaste) och speciellt när han fick sitt pris! Det är viktigt här, efter varje säsong samlar man in pengar och köper in pris till barnen. Så nu kan han ställa det sidan om priset som Filip fick efter baseball-säsongen i våras.

Ikväll ska Fredrik på herrmiddag. Jag och barnen ska lära oss mer om den engelska helgdagen "Guy Fawkes day". Idag festar engelsmännen och bränner dockor på bål. Dockorna representerar Guy Fawkes som försökte störta den katolska kyrkan i England, intressant helgdag, speciellt som det inte finns så många katoliker i England längre. Men det är ju alltid kul med fest, så det är väl därför traditionen finns kvar. Så jag och barnen ska på engelsk fest ikväll, och sova över hos våra engelska vänner, inget kul att vara hemma själva när Fredrik ska ut och festa....

Friday, November 04, 2005

Hus

Har precis varit inne på Hemnet och sett ett likadant hus som vårt till salu för 3.100.000 kr! Med sämre tomt... Undrar vad vårt hus kan vara värt? Inte för att vi tänker sälja men iallafall. Man blir förvånad ibland, huspriserna på Annehem har legat stilla under ett par år.

Typiskt amerikanskt

Amerikaner är ganska extrema av sig. Här dyker det upp nyheter ibland, som får alla att ändra sina vanor, Atkins-metoden var ju en sån grej. Det senaste är blöjfria bebisar, såg det bland annat på CNN nu imorse. Det är visst inte meningen att bebisar ska ha blöjor, istället ska mamman "lära sig" bebisens behov och sätta den på pottan när det behövs. Det finns såklart en organisation för detta, se på http://diaperfreebaby.org/ som ska ut och missionera och frigöra alla bebisar som tvingas ha blöjor. Ytterligare ett dåligt samvete för småbarnsmammorna...

Fredrik läste på någon nyhetssajt att det finns en organisation här som missionerar om att det var ett "nudelmonster" som skapade världen, 10 miljoner anhängare har denna rörelse! Typiskt amerikanskt...

Tuesday, November 01, 2005

Biltvätt

Jag har sedan en tid tillbaka kört omkring i en väldigt smutsig bil, väldigt oamerikanskt (fast ganska svenskt...). Så idag körde jag äntligen iväg bilen till tvätt, för 20$ blev bilen ren både utanpå och inuti. Här i USA finns en hel tjänstesektor som saknas i Sverige. Jag har sett i svensk media att de som vanligt diskuterar om detta är bra eller dåligt. Här betalar amerikaner (som har pengar) för en massa hushållsnära tjänster som vi svenskar alltid måste göra själva, tex. städning, biltvätt, gräsklippning och husrenovering. Ingen här som har pengar ställer sig och målar huset själv. På detta viset finns det en massa jobb som saknas helt i Sverige. Visserligen är det säkert dåligt betalt och de får jobba mycket, men i Sverige hade dessa människor fått gå arbetslösa istället så att höginkomsttagare kan stå och tvätta sina egna bilar på fritiden.

Halloween!


Igår var det då äntligen Halloween. Barnen sprang runt med Fredrik och fick en MASSA godis. Kommer att räcka till nästa Halloween. Här är en liten familjebild vi tog igår. Jag satt ute och lämnade godis till andra barn. Fredrik var som vanligt inte vidare intresserad av att klä ut sig. Filip brukar vara likadan, men i år fick han tag i en militärdräkt som han i princip har sovit i hela veckan. Oskar klär som vanligt ut sig till vad som helst, i år var han en riddare.

Tråkig nyhet, vår O'boy är slut.... :-( Det finns amerikanska alternativ, men inget smakar som svensk O'boy.